欢迎来到21世纪教育网题库中心! 21世纪教育在线题库首页
21世纪教育网——题库

                             Brother’s song of life
Like any good mother, when Karen found out that another baby was on the way, she did what she could do to help her 3-year-old son Michael prepare for it. She and her husband found out that the new baby was going to be a girl. Day after day, night after night, Michael sang to his sister in his mom’s tummy(肚子).
Finally, Michael’s little sister was born. But she was in a very serious condition. The doctor told the parents there was very little hope. They kept the baby girl in the intensive care unit(ICU, 重症监护室). Karen was so sad. She decided to plan for her funeral(葬礼). Michael, however, kept begging his parents to let him see his sister. “I want to sing to her,” he would say. Eventually, Karen decided to take Michael to his sister. This may be the last time he sees her alive.
Michael looked at his baby sister. After a moment, he began to sing. In the pure-hearted voice of a three-year-old, Michael sang: “You are my sunshine. You make me happy when skies are gray.”
Immediately the baby girl seemed to respond(回应). Her pulse rate(脉搏率)began to calm down. “Keep on singing, Michael,” encouraged Karen with tears in her eyes. “You never know, dear, how much I love you, please don’t take my sunshine away.” As Michael sang to his sister, the baby’s breath became smooth.
After a few days, the little girl was well enough to go home. The doctors called it a miracle(奇迹).
【小题1】What can we learn from the first paragraph?

A.Michael didn’t want to accept his new sister.! C# O5 W. ^+ g, Y1 N
B.Karen helped Michael prepare for the change.$ G+ O* X; P' M2 [ a
C.Michael likes his little sister from the beginning.# F9 C+ d# R. j" B, Y. S% V1 `
D.Karen wished that the baby had been a girl.0 Q: ]( D) e# K1 J, D
【小题2】What do we know about the little sister after she was born?
A.She was not very well, but not very serious.5 \! O! [; I2 `1 P+ e
B.A doctor came to see her in her house.1 U1 B2 [/ O9 H) K, T1 ^* A. _
C.She was very thin and couldn’t speak.
# L# I+ C# E+ b. Q: W
D.She was in great danger.# Z$ L I4 b! _. R8 ]+ T
【小题3】Which is true according to the passage?
A.Michael doesn’t love his young sister because she will share his mother’s love.
, h" P, O3 C8 N
B.The doctor told the parents that the baby could be better soon.
i- ]2 _6 c1 c' L- U
C.Seeing the young sister in danger, Michael didn’t care and still sang happily.$ _: U9 g' D- A& \
D.The great power of love brought the girl back to life.* B: V/ R& N1 c; X4 G+ d
【小题4】 Why did Karen decided to take Michael to see his new-born sister?
A.Because Michael may never have chance to see his younger sister alive.5 E7 U O* _: a) M: T; P+ b
B.The doctor asked her to let him in.. M8 j- J' H- T% i! ?9 d
C.Because Michael was also seriously ill.2 j; ?) V$ @$ U, A
D.Because Karen knew Michael would save his younger sister by his singing.
& V+ K3 Q: J2 e& M# L S+ Y6 a

答案【小题1】C
【小题2】D
【小题3】D
【小题4】A

解析试题分析:短文大意:本文叙了一位母亲怀孕以后让她的儿子经常给肚里的小妹妹唱歌,小女孩出生以后情况很不好,医生都宣布小女孩病危了,但是小男孩坚持要给妹妹唱歌,结果出人意料,小女孩听到歌声竟然奇迹般地活了下来,是他哥哥的歌声挽救了她的生命。
【小题1】细节理解题。根据第一段中Day after day, night after night, Michael sang to his sister in his mom’s tummy可知迈克尔从开始就喜欢她的妹妹,所以该选C。
【小题2】细节理解题。根据第二段中But she was in a very serious condition. The doctor told the parents there was very little hope. They kept the baby girl in the intensive care unit可知Michael的妹妹生下来情况非常糟糕,面临着生命危险,所以该选D。
【小题3】细节理解题。根据第四段中“Keep on singing, Michael,” encouraged Karen with tears in her eyes. “You never know, dear, how much I love you, please don’t take my sunshine away.” As Michael sang to his sister, the baby’s breath became smooth.可知是爱的伟大力量使小女孩苏醒过来,所以该选D。
【小题4】细节理解题。根据第二段末Eventually, Karen decided to take Michael to his sister. This may be the last time he sees her alive.可知凯伦决定带迈克尔去见他妹妹是因为这可能是他最后一次看到她妹妹活着。所以该选A。
考点:故事类阅读。