欢迎来到21世纪教育网题库中心! 21世纪教育在线题库首页
21世纪教育网——题库

Nowadays, many children spend hours a day looking at computer screens or other digital (数码的) products. Some eye care doctors say all the screen time has caused more children to have what they call computer vision syndrome (视力综合症).
Nathan Warford is an optometrist in the US. He says he has seen more children having eye problems. “More children come into my office because their parents have noticed that they have headaches (头疼)or red eyes, or because their degree of short-sightedness appears to be increasing (增加)very fast and they’re worried,” he said.
Dr. Warford says part of the problem is that even if their eyes start to feel uncomfortable or they start to get a headache, some children don’t tell their parents, because they don’t want their games or the computer to be taken away. Another part of the problem is that people blink (眨眼睛) less often when they look at the screen.A person who uses a computer or a digital product blinks about a third as much as we normally(正常地) do in everyday life. If eyes can’t stay wet or are too tired, they will not be protected like normal.
【小题1】Which of the following may be caused by too much screen time?

A.Having wet eyes.* H! e0 W6 j M E" i B.Having headaches.9 H: N+ c \$ b" G9 d
C.Having small eyes.
; ?5 W7 h6 F8 Y: I. h* B7 D
D.Having a toothache% C5 _& ?0 U! X9 K4 g
【小题2】Why don’t some children tell their parents when their eyes start to feel uncomfortable?
A.They think it is not serious.
& A1 Z+ Z" i: _# @6 ]& F
B.They want to continue playing computer games./ E W: d" X4 Q: H) h# g3 h0 D
C.They don’t want their parents to worry.
9 J+ _' `. _1 T
D.Their parents don’t care about them.: A4 ^) E% K8 U
【小题3】People blink about   as they normally do when they use computers.
A.a third as much0 X% V+ _2 E% h+ U4 ? B.two thirds as much5 @4 C# L K; j1 _8 \6 A4 [: b! d7 e/ Z
C.half as much V4 ?: A% j4 W9 W5 \; C D.as much ]8 h( H% X2 O8 C# d; U
【小题4】From the passage, we can learn that    .
A.children should blink as much as possible
7 ]/ L0 L' e, J/ Z9 D6 ?
B.tears can’t protect eyes# C1 E0 M/ P4 e0 h
C.blinking is good for eyes, F" N9 i( e2 g( \) @2 g
D.It’s useless to blink.& T; W0 e5 A! B
【小题5】What is the passage mainly about?
A.Some information about the latest digital products.! ?7 Y+ _1 I3 a8 O6 @6 h8 h
B.Dr. Warford’s experience of working out eye problems.
) Y: Z9 d' f- P: j$ G5 B. K0 g
C.Eye problems in children caused by using digital products.
9 Z# _3 N$ J9 _7 F. F
D.It’s bad to use computers .7 Y8 \9 ]5 C4 d* _- E1 `: P- I

答案【小题1】B
【小题2】B
【小题3】A
【小题4】C
【小题5】C

解析试题分析:本文主要讲述了当今孩子们每天花费数小时坐在电脑前看电脑屏幕以及其他的数码产品,因此正如一些关爱视力的医生们所说孩子们的这种行为已经导致了视力综合征的问题,同时医生也在从两个方面说明了这个问题疾病产生的原因。
【小题1】细节信息理解题。此题根据问题“be caused by too much screen time”定位到信息句:More children come into my office because their parents have noticed that they have headaches (头疼)or red eyes,推知头疼是症状之一,故选B。
【小题2】细节信息理解题。此题根据问题定位到信息句:some children don’t tell their parents, because they don’t want their games or the computer to be taken away.推知孩子们不敢告诉父母的原因是因为他们不想让父母拿走他们的电脑或者游戏,故选B。
【小题3】细节信息理解题。此题根据问题定位到信息句:A person who uses a computer or a digital product blinks about a third as much as we normally(正常地) do in everyday life.推知一个使用电脑或者其他数码产品的人是我们日常生活中正常眨眼睛的次数的三分之一,故选A。
【小题4】推理判断题。此题根据原文信息:Another part of the problem is that people blink (眨眼睛) less often when they look at the screen.A person who uses a computer or a digital product blinks about a third as much as we normally(正常地) do in everyday life.推知眨眼睛少于正常次数对我们的眼睛有害,故选C。
【小题5】主旨大意题。根据文章第一段的句子:Some eye care doctors say all the screen time has caused more children to have what they call computer vision syndrome (视力综合症).一些关爱视力健康的专家们说总是呆在屏幕前已经导致了更多孩子患有视力综合征的问题,推知文章的主旨大意,故选C。
考点:科普知识类文章阅读。