欢迎来到21世纪教育网题库中心! 21世纪教育在线题库首页
21世纪教育网——题库

Guide to Stockholm University Library
Our library offers different types of studying places and provides a good studying environment.
Zones
The library is divided into different zones. The upper floor is a quiet zone with over a thousand places for silent reading, and places where you can sit and work with your own computer. The reading places consist mostly of tables and chairs. The ground floor is the zone where you can talk. Here you can find sofas and armchairs for group work.
Computers
You can use your own computer to connect to the wi-fi specially prepared for notebook computers; you can also use library computers, which contain the most commonly used applications, such as Microsoft Office. They are situated in the area known as the Experimental Field on the ground floor.
Group-study Places
If you want to discuss freely without disturbing others, you can book a study room or sit at a table on the ground floor. Some study rooms are for 2-3 people and others can hold up to 6-8 people. All rooms are marked on the library maps.
There are 40 group-study rooms that must be booked via the website. To book, you need an active University account and a valid University card. You can use a room three hours per day, nine hours at most per week.
Storage of study material
The library has lockers for students to store course literature. When you have obtained at least 40 credits (学分), you may rent a locker and pay 400 SEK for a year’s rental period.
Rules to be followed
Mobile phone conversations are not permitted anywhere in the library. Keep your phone on silent as if you were in a lecture and exit the library if you need to receive calls.
Please note that food and fruit are forbidden in the library, but you are allowed to have drinks and sweets with you.
【小题1】The library’s upper floor is mainly for students to ______.

A.read in a quiet place2 \4 ?6 j. ?$ S, U/ @, ] P
B.have group discussions7 ^1 Z' D- c) h* F, _2 j
C.take comfortable seats
. b+ ?+ _1 j7 i6 U7 f. P/ U
D.get their computers fixed1 Y; e0 _/ b( c) [
【小题2】 Library computers on the ground floor ______.
A.help students with their field experiments. O1 J8 a0 \: e1 j3 \
B.contain software essential for schoolwork; c+ [0 B* O4 S) K1 [$ D! \" F* `
C.are for those who want to access the wi-fi, e# Q% I& ]* P/ E
D.are mostly used for filling out application forms' g6 c% Y: h/ R) h' h* ^* G
【小题3】What condition should be met to book a group-study room?
A.A group must consist of 8 people./ d4 b' @, `" C
B.Three-hour use per day is the minimum., O8 G( a# F. h: Q$ V) A+ e
C.One should first register at the university.
& C9 H' T/ C' b* ^3 c: Y
D.Applications must mark the room on the map.+ H3 R9 U3 K* [
【小题4】A student can rent a locker in the library if he ______.
A.can afford the rental fee
3 T. \2 ?& V/ H0 O
B.attends certain courses
# M3 J* f: S1 U5 S6 `( E& g) L; `
C.has nowhere to put his books.# M* i- d* Q- S' [) C
D.has earned the required credits
: \6 a6 N6 E1 K- V9 \7 E) A
【小题5】What should NOT be brought into the library?
A.Mobile phones8 I1 V% f @$ a" T
B.Orange juice" A9 R; \5 Y6 I5 Y8 E
C.Candy: Z# d2 E8 ]6 M! Z2 Z* a! E
D.Sandwiches3 e9 Y$ T+ B( ]& X/ U+ [( a2 ]

答案
【小题1】A
【小题2】B
【小题3】C
【小题4】D
【小题5】D

解析【文章大意】介绍了Stockholm University Library这个图书馆的一些情况。这是一篇带有标题的应用文,一般有标题的文章,我们要浏览一下标题,然后要特别关注第一段(一般是中心段或引入段)以及最后一段(结论段)。这种应用文主要考察细节,总体上说相对较容易。
【小题1】题干中的the upper floor是有关地方的信息,这暗示我们可以在Zones(地带)这个段落里面去找。The upper floor is a quiet zone with over a thousand places for silent reading, …这说明答案为A。
【小题2】题干中的Library computers on the floor明确告诉读者答案应该出现在Computers这一部分。结合文中的信息“you can also use library computers, which contain the most commonly used applications, such as Microsoft Office. They are situated in the area known as the Experimental Field on the ground floor.”,我们发现A错在field experiment,文中的Experimental Field是一个表示对方的专有名词;这句话中根本没有提到C项中的wi-fi;这里也没有提到D项中的application forms(申请表)。因为A、C、D中所出现的单词均能在原文中找到个别单词。B项中所出现的单词基本在原文中找不到。
【小题3】题干中的group-study告诉读者答案应该出现在Group-study Places中。A错在must,因为也可以是2-3 people;B错在minimum(至少),文中用了You can use a room three hours per day…;D错在不是applicants标注出来,而是这样的放间已经标注好了(All rooms are marked on the library maps)。
【小题4】题干中的locker出现在Storage of Study Material中,这里出A、B、C、D中出现文中所提到信息有A和D,但和文中这句“When you have obtained at least 40 credits, you may rent a locker…”相匹配的只有D。
【小题5】文中Keep your phone on silent说明mobile phones是可以带进来的,food and fruit are forbidden(禁止带食物和水果),you are allowed to have drinks and sweets with you,这些说明只能选D。A手机,B橙汁,C糖,D三明治。